Početna

Dobro došli na sajt Ortodontskog udruženja Srbije - OUS Članovi OUS, oni koji žele da postanu članovi ili samo da učestvuju u programima koje organizujemo, mogu koristiti ovaj sajt za pristup neophodnim informacijama.

O OUS

Ortodontsko Udruženje Srbije
Dobrovoljna asocijacija stomatologa specijalista ortodoncije

Edukativni program

Programi kontinuirane edukacije

Arhiva

Arhiva proteklih edukativnih programa

Članstvo u OUS

Pravo na članstvo imaju svi stomatolozi specijalisti ortopedije vilica. Oni koji ispunjavaju ovaj uslov više su nego dobro dobro došli u našu asocijaciju! Članstvom u OUS stičete sva prava koja iz tog statusa proizilaz

Adresar OUS

Pronađite svoje ime i klikom na njega pristupite svom registracionom listu. Ukoliko se ne nalazite na listi, a želite da postanete naš član, kontaktirajte nas slanjem mejla na E-mail adresu ili pozivom na telefonski broj: +381 62/773-913 ponedeljkom, sredom i petkom od 17h do 19h.

ADRESAR OUS

Informacije

Zanimljivosti iz različitih oblasti delovanja OUS

Linkovi

Prijatelji Ortodontskog Udruženja Srbije

Odeljak za članove

Da biste pristupili odeljku morate upisati svoje korisničko ime odnosno email i lozinku. Ukoliko niste već registrovani kao korisnik (ne nalazite se u adresaru OUS), kliknite na "Registracija novog korisnika". Ukoliko ste zaboravili svoju lozinku, nova će vam biti generisana i poslata na mail klikom na link "Zaboravili ste lozinku?"

Ukoliko nemate računar niti email, možete preuzeti Registracioni list KLIKOM OVDE, odštampati, popuniti i poslati nam poštom na adresu Ortodontskog Udruženja Srbije.

O OUS

O OUS

Ortodontsko udruženje Srbije je dobrovoljna organizacija stomatologa specijalista ortopedije vilica, koji obavljaju zdravstvenu delatnost, a čiji je osnovni cilj zalaganje za unapređenje zdravstvene zaštite u skladu sa savremenom svetskom praksom i standardima. Udruženje ortodonata Srbije u svojim redovima okuplja preko 70% aktivnih ortodonata sa teritorije republike i lider je u kreaciji ortodontskih standarda na ovim prostorima.

Razvoj ortodontskih asocijacija u Srbiji vezan je za 1963 godinu, kada je osnovana Ortodonska sekcija Srbije pri Srpskom lekarskom društvu. Već 1964 ova asocijacija postaje deo Udruženja ortodonata Jugoslavije, koje je bilo aktivno na međunarodnom planu. Nakon raspada bivše Jugoslavije, Ortodontsko udruženje Srbije se vraća u okvire Srpskog lekarskog društva i ponovo postaje Ortodontska sekcije Srbije. U okviru medicinske asocijacije ortodonti Srbije su zadovoljavali sve svoje potrebe na unutrašnjem planu, a Ortodontska sekcija Srbije je po broju članova predstavljala najveći nacionalni skup Ortodonata. Problem je bio što po statutu Srpskog lekarskog društva ortodonti nisu imali pravo na status pravnog lica u okviru asocijacije, pa su samim tim bili onemogućeni da stupaju samostalno u nove saveze i međunarodne asocijacije.

Stoga predsedništvo Ortodontske sekcije Srbije na svojoj sednici održanoj 21.07.2009. godine donosi odluku o osnivanju Ortodonskog udruženja Srbije kao samostalne asocijacije i naslednika svih aktivnosti Ortodontske sekcije Srbije. Registracija nove asocijacije završena je tokom iste godine. Kao glavni ciljevi i zadaci asocijacije istaknuti su:

  • Unapređenje kvaliteta i standarda ortodontskih tretmana
  • Promocija naučnih istraživanja
  • Razmena stručnih i naučnih informacija
  • Organizacija stručnih i naučnih skupova
  • Obuka ortodonata u izvođenju određenih tehnika tretmana

Već tokom 2010 godine novonastala asocijacija počinje sa svojim aktivnostima a u 2011 godini sa preko 300 članova, što predstavlja gotovo 80% ortodonata u Srbiji, Ortodontsko Udruženje Srbije predstavlja najveću i trenutno jedinu aktivnu asocijaciju ortodonata na prostoru Srbije.

Ortodontsko Udruženje Srbije je članica Evropske Federacije Ortodonata (EFO)

 

Fotografija sa sastanka borda EFO, na kojem je Ortodontsko udruženje Srbije primljeno u Evropsku ortodontsku asocijaciju

Ortodontsko udruženje Srbije ima intenzivnu saradnju sa Charles H. Tweed fondacijom

Predusretljivošću Herbert A. Klontz-a, koji je još od 1983 godine director kursa, kao i velikim trudom Robert A. Stoner-a, člana uprave fondacije, Ortodontsko udruženje Srbije stavljeno je na listu asocijacija koje organizuju uvodne Tweed kurseve.

Tweed, koji je bio veoma vispren dijagnostičar i izvanredan kliničar, održao je obećanje dato svom učitelju i posvetio je svoje 42 godine profesionalnog života unapređenju ortodoncije i standard edžvajz tehnike. 1941 godine pokreće studijski klub i drži prve kurseve sledbenicima svoje ortodontske škole. Ovaj kurs, danas je najstariji postojeći program kontinuirane edukacije u okviru ortodoncije i cele stomatologije uopšte. Održava se dva puta godišnje i pohađalo ga je više polaznika nego bilo koji drugi program kontinuirane edukacije u stomatologiji. Svake godine fondacija učestvuje u nekoliko programa kontinuirane edukacije. Svake druge godine organizuje ortodontski bienale. Dva puta godišnje organizuje kurs Tweed-ove tehnike. Izdaje svoj bilten, kao i svoj sopstveni časopis. Na svakom kongresu AAO Tweed fondacija ima svoj “mixer” dan.

 

Osnivači

Biljana Reba Specijalisticka stomatološka praksa ORTO4U Novi Sad
Branislav Glišić Stomatološki fakultet, Klinika za ortopediju vilica Beograd
Branislav Vidović Privatna stomatološka praksa Ortis Novi Sad
Budimir Mileusnić Privatna stomatološka praksa Beograd
Dušan Đorđević Norfinch Medical Centre, Toronto, Ontario, Canada Toronto
Evgenija Marković Stomatološki fakultet, Klinika za ortopediju vilica Beograd
Ivana Šćepan Stomatološki fakultet, Klinika za ortopediju vilica Beograd
Neda Stefanović Stomatološki fakultet, Klinika za ortopediju vilica Beograd
Predrag Nikolić Stomatološki fakultet, Klinika za ortopediju vilica Beograd
Sofija Grgar Dom zdravlja Novi Sad Novi Sad
Željko Milosavljević Stomatološki fakultet, Klinika za ortopediju vilica Beograd

Predsedništvo

Predsednik
Željko Milosavljević Stomatološki fakultet, Klinika za ortopediju vilica Beograd
Sekretar
Branislav Glisic Klinika za ortopediju vilica
Beograd

Odbori

     

Komisije

    

Zapisnici